Γρατζουνιές αυτοκινήτου επισκευή

Είναι αδιαμφισβήτητο πως κάθε αυτοκίνητο κάποια στιγμή θα υποστεί μικροχτυπήματα και ελαφριές γρατζουνιές. Όλοι οι οδηγοί παίρνουν αυτό το ρίσκο κάθε φορά που παρκάρουν σε μια πολύ στενή θέση. Ειδικά όταν η οδήγηση γίνεται στους δρόμους μεγάλων πόλεων που είναι ασφυκτικά παρκαρισμένοι και διαρκώς συνωστισμένοι, το να μην γρατζουνιστεί το αμάξι είναι ίσως απίθανο.

Εάν είστε ένας από τους άτυχους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που έχετε ανακαλύψει μια ενοχλητική γρατζουνιά, μην ανησυχείτε είναι δυνατή η επισκευή γρατζουνιών αυτοκινήτου με πολύ χαμηλό κόστος από μόνοι σας. Μπορείτε εύκολα ακολουθώντας τις κατάλληλες οδηγίες που θα βρείτε στην σελίδα μας και με την αγορά ελάχιστων προμήθειών να αφαιρέσετε ακόμα και βαθιές γρατζουνιές από το αμάξι σας στο σπίτι.

Πως φεύγουν οι γρατζουνιές από το αυτοκίνητο

Στο παρακάτω άρθρο αναλύουμε τα βήματα για το πώς να αφαιρέσετε μόνοι σας γρατζουνιές από το αυτοκίνητό σας, χωρίς να έχετε εξειδικευμένες γνώσεις ή και εξοπλισμό.

Βαθιά γρατζουνιά αυτοκίνητου

Αρχικά είναι καλό να γνωρίζετε κάποιες βασικές πληροφορίες για το χρώμα του αυτοκινήτου σας. Τρεις στρώσεις συνθέτουν το εξωτερικό του αυτοκινήτου σας: το αμάξωμα, το βασικό χρώμα και η διαφανές επίστρωση (βερνίκι). Όταν ένα αυτοκίνητό γρατζουνιστεί βαθιά, το πρόβλημα είναι πως η βρωμιά μπορεί να διαπεράσει το χρώμα και σε ορισμένες περιπτώσεις, να προκαλέσει σοβαρή ζημιά.

Επισκευη γρατσουνιων αυτοκινητου

Αφαίρεση γρατζουνιών αυτοκινήτου

Όταν θέλουμε λοιπόν να επισκευάσουμε μια βαθιά γρατζουνιά, που έχει φτάσει στο μεταλλικό σώμα του αυτοκινήτου, έχουμε ένα σοβαρό πρόβλημα, την δημιουργία σκουριάς. Καθώς το γυμνό μέταλλο του αυτοκινήτου είναι εκτεθειμένο, η σκουριά μπορεί να αναπτυχθεί πολύ γρήγορα—συνήθως μέσα σε μία ή δύο ημέρες. Μόλις σχηματιστεί η σκουριά, θα χρειαστείτε επαγγελματική βοήθεια για να αποτρέψετε την εξάπλωση της σκουριάς. Μέχρι τότε μπορείτε να το προλάβετε και με τις κατάλληλες ενέργειες μόνοι σας να ολοκληρώσετε την επισκευή γρατζουνιάς του οχήματός σας.

5 βήματα για την αφαίρεση γρατσουνιών από το αυτοκίνητό σας

Είναι αλήθεια πως η αντιμετώπιση αυτών των βαθύτερων γρατσουνιών απαιτεί λίγη προσπάθεια, αλλά αν είστε πρόθυμοι να αφιερώσετε χρόνο και ενέργεια, μπορείτε να γλιτώσετε το μεγάλο κόστος επισκευής σε ένα φανοποιείο. Παραθέτουμε πέντε απλά βήματα για να αφαιρέσετε γρατζουνιές από το αυτοκίνητό σας, διατηρώντας την αξία του και αποκαθιστώντας πλήρως το χρώμα του αυτοκινήτου.

Τι θα χρειαστείτε για τη επισκευή γρατζουνιών αυτοκίνητου


 

  1. Πλύνετε και στεγνώστε


αφαιρεση γρατσουνιασ αυτοκινητου πλυσιμο

Πρώτο βήμα πριν ξεκινήσετε την επισκευή βαθιών γρατζουνιών στο αμάξι σας, είναι να πλύνετε και να στεγνώσετε πολύ καλά την περιοχή όπου έχει γίνει η ζημιά. Με το να αφήνετε βρωμιά στο αυτοκίνητό σας αυξάνετε τις πιθανότητες να γρατζουνίσετε ή να καταστρέψετε περαιτέρω τη βαφή. Το καλύτερο θα ήταν να καθαρίσετε όλο το αυτοκίνητο, έτσι διασφαλίζετε ότι βλέπετε όλες τις γρατσουνιές και δεν χάνετε τίποτα.

  1. Τρίψτε το ελαφρά


επισκευή γρατσουνιων αυτοκινητου βηματα

Ο πιο σίγουρος και ασφαλής τρόπος για να ολοκληρώσετε αυτό το βήμα είναι να αγοράσετε ένα κιτ επισκευής γρατζουνιών αυτοκινήτου. Αυτά συνήθως περιέχουν γυαλιστικό υλικό (αλοιφή) και ειδικά σφουγγαράκια γυαλίσματος. Ρίξτε λοιπόν το υλικό σε μια πετσέτα μικροϊνών ή στο σφουγγαράκι γυαλίσματος και τρίψτε την γρατζουνιά κάνοντας μικρές κυκλικές κινήσεις. Εξομαλύνετε τις τραχιές άκρες της βαθιάς γρατζουνιάς του αυτοκινήτου σας. Αφού καθαρίσετε τις άκρες, σκουπίστε την επιφάνεια με ένα καθαρό πανί από μικροΐνες. Εάν βλέπετε ακόμα τραχιές ή ανυψωμένες άκρες γύρω από την γρατζουνιά, επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία μέχρι να γίνουν όλα αρκετά λεία.

  1. Γεμίστε τις βαθιές ρωγμές


Εάν η γρατζουνιά είναι βαθιά τότε θα χρειαστεί σίγουρα γεμιστικό υλικό για να δημιουργηθεί μια ομοιόμορφη λεία επιφάνεια. Πριν προχωρήσετε στο γέμισμα των ρωγμών είναι σημαντικό να σκουπίστε την περιοχή με καθαριστικό διαλυτικό καθώς θα αφαιρεθούν τυχόν υπολείμματα βρωμιάς και επιτρέπει στον στόκο να παραμείνει στη θέση του.

Αφού είστε βέβαιοι πως η επιφάνεια είναι απαλλαγμένη από κερί ή βρωμιά ή υπολείμματα γυαλιστικού υλικού, τοποθετήστε μια μικρή ποσότητα του ειδικού στόκου μέσα ή και πάνω στην γρατζουνιά. Με χρήση κατάλληλου εργαλείου απλώματος, ασκήστε ομοιόμορφη πίεση για να απλώσετε το στόκο ομοιόμορφα κατά μήκος της γρατζουνιάς του αυτοκινήτου. Ο στόκος θα στεγνώσει σε λίγα μόνο λεπτά, γεμίζοντας την γρατζουνιά σας και στερεοποιώντας γρήγορα.

αφαιρεση γρατσουνιας αυτοκινητου

Σε αυτό το σημείο, τρίψτε ελαφρά πάνω από την γρατζουνιά που μόλις γεμίστηκε. Με αυτόν τον τρόπο θα αφαιρεθεί στόκος που συσσωματώθηκε ή κόλλησε κατά λάθος σε άλλα σημεία εκτός από το σημείο της γρατζουνιάς.

  1. Εφαρμόστε το χρώμα του αυτοκινήτου σας


γρατσουνιες αυτοκινητου επιδιορθωση

Αφού έχετε προμηθευτεί το χρώμα του αυτοκινήτου σας εφαρμόστε μια πολύ μικρή ποσότητα χρώματος χρησιμοποιώντας το απλικατέρ (μπουκαλάκι μανό). Περάστε 2 χέρια χρώματος με αναμονή 10 λεπτών ανά χέρι. Καλύψτε την γρατζουνιά και γεμίστε τυχόν μικρές αυλακώσεις, προσέχοντας να καλύψετε τυχόν μικρές τρύπες ή τρύπες που μπορεί να έχετε αφήσει στο στόκο. Αφού καλύψετε ολόκληρη την περιοχή της γρατζουνιάς και μετά από μισή ώρα, μπορείτε να περάστε το βερνίκι αφήνοντας το να σκληρύνει για τουλάχιστον 24 ώρες. Αποφύγετε την έκθεση του σε σκόνη ή νερό.

  1. Σκουπίστε για να τελειώσει


αφαιρεση βαθιων γρατσουνιων αυτοκινητου

Αφού σκληρύνει το βερνίκι, μπορείτε να γυαλίστε την επισκευή. Σε αυτό το σημείο, η επιφάνεια του οχήματος σας θα πρέπει να είναι λεία και η βαφή να ταιριάζει. Ολοκληρώστε τη διαδικασία με ένα ολικό πλύσιμο και κερί του αυτοκινήτου σας και θα φαίνεται ωραίο σαν καινούργιο!